۲۵
۴۳/۱۸
۳
۳۷
۲۵
۳۲/۱۱
۵
۲-۴-۲- تحلیل پایداری شیروانی با روش قطعه:
برای تشریح تحلیل پایداری شیروانیهای خاکی با بهره گرفتن از روش قطعه، شکل (۲-۶)الف که در آن سطح لغزش توسط کمان دایرهای AC نشان داده شده، استفاده می شود. توده خاک واقع در بالای سطح لغزش به قطعات قائم متعددی تقسیم می شود که لزوماَ نیازی نیست عرض این قطعات مساوی باشد. با فرض ضخامت واحد برای هرقطعه در امتداد عمود بر کاغذ، نیروی موثر بر یک قطعه (قطعه شماره n) در شکل (۲-۶)ب نشان داده شده است.Wn وزن قطعه است. نیروهایNr و Tr به ترتیب، مولفه قائم و مماسی واکنش R میباشد. Pnو Pn+1 نیروهای قائم و Tn و Tn+1 نیروهای برشی موثر بر سطوح جانبی قطعات هستند. برای سهولت اثر فشار آب حفرهای در نظر گرفته نشده. تعیین نیروهای Pnو Pn+1 و Tn و Tn+1 مشکل است، لیکن میتوان فرض نمود که برآیند نیروهای Pn و Tn و برآیند Pn+1 و Tn+1 با یکدیگر هم امتداد، هم مقدار و مختلف الجهت هستند و در نتیجه یکدیگر را خنثی مینمایند.
شکل(۲-۶)الف تحلیل پایداری با بهره گرفتن از روش قطعه برای سطح لغزش آزمایشی
شکل(۲-۶)ب نیروهای موثر بر قطعه n
با در نظر گرفتن تعادل نیروها در امتداد قائم قطعه شکل (۲-۶)ب داریم:
(۲-۱۳) n α Nr=Wn cos
نیروی برشی مقاوم در قاعده قطعه برابر است با:
(۲-۱۴)
در رابطه فوق تنش قائم σ برابر است با:
(۲-۱۵)
برای تعادل گوه ABC در شکل(۲-۶)الف، مجموع لنگر نیروهای رانش نسبت به نقطه o، باید مساوی مجموع لنگر نیروی مقاوم نسبت به همان نقطه باشد، داریم:
(۲-۱۶)
(۲-۱۷)
توجه شود که در رابطه فوق،Ln∆ تقریباَ مساوی (bn)/(cosαn) میباشد که در آن bn مساوی عرض قطعه است. هم چنین مقدارαn ممکن است مثبت یا منفی شود. αn برای قطعاتی مثبت است که شیب سطح آنها هم جهت با شیب شیروانی باشد.
برای تعیین حداقل ضریب اطمینان، یعنی ضریب اطمینان مربوط به سطح لغزش بحرانی، باید دوایر لغزش متعددی با مرکز مختلف مورد آزمایش قرار داد.
۲-۴-۳- روش بیشاب اصلاح شده:
در سال ۱۹۵۵ بیشاپ اصلاحیهای به روش معمولی قطعه ارائه داد. در این روش اثر نیروهای وارد بر سطوح جانبی قطعات (Tn,Pn) تا اندازهای مورد توجه قرار گرفت. برای تشریح این روش مجدداَ تحلیل شکل (۲-۶)الف که نمودار آزاد قطعه n ام آن در شکل (۲-۷)الف رسم شده، در نظر گرفته شود.در حالت جدید فرض نمایید، Pn-Pn+1=∆P و Tn-Tn+1=∆T میباشد. هم چنین میتوان نوشت:
(۲-۱۸)
شکل (۲-۷)ب چند ضلعی تعادلی نیروهای موثر بر قطعه nام را نشان میدهد. با جمع نیروها در امتداد قائم داریم:
(۲-۱۹)
برای تعادل گوه ABC در شکل (۲-۶)الف با لنگر گیری نسبت به نقطه o میتوان نوشت:
(۲-۲۰)
که در معادله بالا:
(۲-۲۱)
با قرار دادن روابط (۲-۲۱) و (۲-۱۹) در رابطه (۲-۲۰) خواهیم داشت:
(۲-۲۲)
که در آن :
(۲-۲۳)
برای سهولت، با فرض ΔT=0 در رابطه (۲-۲۲) نتیجه می شود:
(۲-۲۴)
توجه شود ضریب اطمینان Fs در هر دو طرف رابطه(۲-۲۴) ظاهر شده است. بنابراین برای تعیین مقدار Fs باید عملیات سعی و خطا انجام پزیرد. در شکل (۲-۸) تغییرات mα(n) در مقابل (tanφ)/Fs برای مقادیر مختلف nα میباشدکه استفاده از آن از حجم عملیات میکاهد.
شکل(۲-۷)روش بیشاپ اصلاح شده.(الف)نیروی موثر بر قطعه n ،(ب) چند ضلعی نیروها
در رابطه (۲-۲۴) مقدار α می تواند مثبت یا منفی باشد. مقدارα در صورتی مثبت می شود که شیب کف قطعه همجهت با شیب شیروانی باشد، هم چنین همانند روش معمولی بیشاپ برای تعیین ضریب اطمینان حداقل ( سطح لغزش بحرانی) باید دوایر لغزش مختلف مورد آزمایش قرار گیرد.
روش بیشاپ اصلاح شده پراستفادهترین روش برای تحلیل پایداری شیبهاست که اگر یک برنامه کامپیوتری برای آن نوشته شود، با زمان مناسبی، دقت رضایت بخشی برای اغلب حالات عملی قابل حصول است[۱۸].
شکل(۲-۸) مقدارmα(n) بر حسب (tanφ)/Fs و nα
۲-۴-۴- روش اصلاح شده بیشاب برای خاک های اشباع
در بخشهای ۲-۴-۲ و ۲-۴-۳ مفاهیم دو روش معمولی و اصلاح شده بیشاپ با فرض فشار آب حفرهای صفر مورد توجه قرار گرفت. لیکن در عمل ممکن است جریان آب زیرزمینی یکنواخت (نشت دائم) در شیروانی برقرار باشد. در این حالت در هنگان استفاده از پارامترهای مقاومت برشی موثر، فشار آب حفرهای باید مورد توجه قرار گیرد. بنابر این لازم است روابط (۲-۱۷)و(۲-۲۴) موبوط به محاسبه ضریب اطمینان قدری اصلاح گردد.
شکل (۲-۹)الف تحلیل شیروانی به روش بیشاپ را نشان میدهد که در آن نشت آب به صورت دائمی وجود دارد. برای قطعه شماره n ، فشار حفرهای متوسط در قاعده قطعه مساوی un=hnγw میباشد. بنابر این نیروی وارد بر قاعده قطعه n ام به علت نیروی نشت، مساوی unΔLn می شود. که un فشار حفرهای در قطعه n ام میباشد. hn ارتفاع آب در قطعه n ام وγw وزن واحد حجم آب میباشد.